No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаКвіткова феєрія Галини Якубовської

Квіткова феєрія Галини Якубовської

Галина Олександрівна Якубовська з м. Борщев Тернопільської області захопилася квітами 23 роки тому, коли вийшла заміж і разом з чоловіком переїхала у власний будинок. Зайвих грошей на придбання декоративних рослин не було. Продавала молоко і щоразу купувала по одному кущику троянд. Тепер їм по 20 років і вони досі прикрашають подвір’я Галини.

Приборкати гортензії

Зараз на клумбах росте безліч квітів, проте Галина Олександрівна намагається прописувати на своїй ділянці новинки та цікавинки, яких немає у сусідів. Її не зупиняють складнощі в агротехніці чи створення особливих умов, якщо рослина їй сподобалася, то усі ці тонкощі відходять на задній план. Та й приборкування норовливих квітів і чагарників приносить справжнє задоволення.

До троянд звикли усі, але ж що то за подвір’я, де не росте королева квітів. Вона займає почесне місце в саду Галини Якубовської і представлена 20 кращими сортами.

Справжня гордість квітникарки – це гортензії. На даний час в колекції 10 сортів, проте це тільки початок. Галина знайомиться з культурою, вивчає її агротехніку, а також пристосовує гортензію до кліматичних та ґрунтових умов Тернопільщини.

Господиня вирощує однорічні, широколисті, деревоподібні, мітлоподібні, дуболисті, черешкові (плетисті) гортензії, у планах – придбання пильчастої і варієгатої.

Кожен вид і навіть сорт потребують різних умов і догляду і вправний садівник повинен це знати. Так, наприклад, однорічні, мітлоподібні і широколисті гортензії обов’язково треба вкривати на зиму, інакше вони вимерзнуть.

Найчастіше на кущах можуть з’являтися кліщі, якщо вчасно не почати з ними боротися, наслідки можуть бути плачевні. Гарний ефект дають обприскування препаратами Актофіт і Бітоксибацилін.

Починати знайомство з гортензіями Галина Олександрівна радить з сорту Анабель. Найкраще місце для її росту – напівтінь, до ґрунтів вона не вимоглива, але полив любить. До речі, всі види гортензій потребують частих поливів.

Висаджувати можна як навесні, так і восени.

Що стосується зміни кольору суцвіть, то такі фокуси підходять для широколистої гортензії. За допомогою квасців з білої гортензії можна зробити блакитну, з рожевої – фіолетову. Але такі підживлення варто проводити не тоді, коли вже з’явилися суцвіття, а коли рослина тільки починає розвиватися.

Якщо хочете мати гарні суцвіття усі гортензії потребують підживлення. Краще купувати готові добрива і використовувати їх відповідно до періоду росту.

Гортензії люблять кислу землю, тому періодично її треба підкислювати, додавати торф, хвойний опад. Не варто забувати і про пісок, який робить ґрунт рихлим і повітропроникним.

На власному досвіді Галина Якубовська переконалася, що купувати саджанці краще у звичайних садівників, рослини з великих розплідників більш вимогливі і довше приживаються на новому місці.

Жимолость для квітучих огорож

Знайшлося місце і для жимолості, яка цвіте майже протягом усього літа. На аромат її квіточок злітаються різноманітні комашки, які з ранку і до вечора водять хороводи, перелітаючи з квітки на квітку.

При садінні жимолості треба відразу подбати про опору, інакше вона знайде її самостійно. Найкраще ця рослина виглядає поруч з альтанками, арками, які всього за кілька років повністю обплітає своїми цупкими пагонами.

Жимолость гарно росте і на сонці, і в півтіні.

При садінні землю з ямки Галина змішує з перегноєм, і піском. Такої підживи рослинам вистачає на довго. Призупинити буйний ріст можна за допомогою видалення молодих пагонів. Також періодично треба вирізати сухі, пошкоджені гілочки, або ті, що переплітаються між собою. Санітарну обрізку ніхто не відміняв. Такі операції рослина переносить легко і швидко відновлюється.

Для створення квітучих ансамблів квітникарка радить поєднувати жимолость з клематисом. Ці рослини доповнюють одна одну.

Звісно, окрім дотримання правил агротехніки, кожна культура потребує уваги і піклування, стосується це і декоративних рослин. За вашу турботу вони віддячать вам різнобарвним цвітінням і перетворять звичайний сад на справжню казкову феєрію.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине