No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяНовостиПляжні бібліотеки в різних країнах

Пляжні бібліотеки в різних країнах

Йдучи на пляж ви берете з собою книжку? В  багатьох краънах світу відпочиваючі мають можливість скористатися книжками з бшблшотеки, яка знаходиться безпосередньо на березі моря. Франція. Місто Істар. Влітку 2013 року відвідувачам Bibliotheque de Plage (з фр. – пляжна бібліотека) далеко до своїх шезлонгів ходити не доводилося – почитати вподобані книги можна було просто під […]

Йдучи на пляж ви берете з собою книжку? В  багатьох краънах світу відпочиваючі мають можливість скористатися книжками з бшблшотеки, яка знаходиться безпосередньо на березі моря.

Бібліотека на пляжіФранція. Місто Істар. Влітку 2013 року відвідувачам Bibliotheque de Plage (з фр. – пляжна бібліотека) далеко до своїх шезлонгів ходити не доводилося – почитати вподобані книги можна було просто під навісами тимчасової бібліотеки. Завдяки компактній конструкції бібліотека легко розмістилася серед інших кіосків-магазинчиків на французькому узбережжі. Колекція Bibliotheque de Plage налічувала близько трьохсот найменувань для безкоштовного користування. Промисловий дизайнер Маталі Крассе (Matali Crasset), яка є авторкою Bibliotheque de Plage, зазначила, що її проект покликаний пропагувати серед людей не тільки читання, але практику позичання.

А проект Lire à la plage (з фр. – «Прочитай на пляжі») реалізується на французькому узбережжі з 2006 року. Цього літа мінібібліотеки встановлять на дванадцяти пляжах департаменту Seine-Maritime. На відпочивальників чекає не лише великий вибір книжок, насолодитися якими можна в спеціально облаштованих зонах, але й насичена програма заходів. Як зазначають організатори проекту, кількість відвідувачів пляжних мінібібліотек постійно зростає, наприклад, минулого сезону їхніми послугами скористалися 78 тисяч осіб.

Бібліотека у ГрецііГреція. Острів Евбея. Цього року в грецькому готелі Thalatta Seaside Hotel створили пляжну бібліотеку. Для зберігання книг встановили спеціальні полички, які можуть вмістити до тисячі примірників. Поки колекція налічує 300 найменувань чотирма мовами, але всі гості матимуть можливість пожертвувати ті книги, що взяли з собою на відпочинок. Ініціатори запевняють, що після завершення пляжного сезону зібрані видання передадуть учням найближчих шкіл.

Албена. Пляжна бібліотекаБолгарія. Албена. Минулого літа на пляжі болгарського курорту Албена відкрили першу бібліотеку, цього року почали працювати ще дві. Тепер три пляжні бібліотеки загалом нараховують шість тисяч найменувань п’ятнадцятьма мовами. Колекція постійно змінюється і тішить своїм різноманіттям: і дорослий, і юний читач знайде собі книгу до смаку. Спеціально для іноземних туристів пропонується збірка оповідань болгарського письменника Йордана Йовкова під назвою «Албена», перекладена шістьма мовами. У бібліотеках працюють консультанти, які допоможуть відпочивальникам із вибором книг. За послуги й книги платити не треба.

ТуреччинаТуреччина. Фетхіє. Першу і поки єдину пляжну бібліотеку на турецькому узбережжі відкрили у квітні цього року. Безкоштовно користуватися бібліотекою можуть усі місцеві мешканці й туристи, які відвідують пляж в парку Kumburnu Nature Park міста Фетхіє. Читачам пропонують видання турецькою, англійською, німецькою і російською мовами.

ІспаніяІспанія. Автономна область Валенсія. Мережа пляжних бібліотек Biblioplaya у Валенсії була започаткована ще в 2000 році. Перші книгозбірні з’явилися в курортному місті Бенідорм, згодом такі бібліотеки відкрили й на інших пляжах автономної області. Biblioplaya пропонує відпочивальникам книги й пресу різними мовами світу. Тут можна не просто почитати позичені книги в затінку під навісом, але й долучитися до різних заходів – сторітаймів, семінарів, воркшопів, зіграти в настільні ігри, які відвідувачі знайдуть в бібліотеках.

За матеріалами: Читомо

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине