No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаРанні сорти дарують урожай

Ранні сорти дарують урожай

Вирощуванням та колекціонуванням сортів займаюсь давно, вже 18 років. За цей час на своєму городі виростила і випробувала сотні сортів. Найкращі і найвитриваліші залишала, а ті, які не сподобалися чи постійно хворіли, — відбраковувала. Цікавість до томатів зрозуміла і виправдана. В нашому житті без них — ну просто, ніяк. Влітку свіжі, вітамінні салати, а взимку […]

Вирощуванням та колекціонуванням сортів займаюсь давно, вже 18 років. За цей час на своєму городі виростила і випробувала сотні сортів. Найкращі і найвитриваліші залишала, а ті, які не сподобалися чи постійно хворіли, — відбраковувала. Цікавість до томатів зрозуміла і виправдана. В нашому житті без них — ну просто, ніяк. Влітку свіжі, вітамінні салати, а взимку — кетчупи, сік, соуси, пасти, консервовані помідорчики. Як без них?

І, як тільки настануть сприятливі дні, ми всі, хто закоханий у землю, мчимо стрімголов на городи, дачні ділянки, аби посадити все, що можливо виростити своїми руками.

На моїй присадибній ділянці найпочесніше місце займають томати. Але з кожним роком вирощувати добрий урожай все важче й важче. Несприятливі погодні умови, засухи, різні хвороби, комахи-плодожерки, які просто атакують томатні рослини. Все це не найкращим чином впливає на кінцевий результат.

Для боротьби з фітофторою використовую різні фунгіциди, але лише після дощів. А для підтримки імунітету самих рослин використовую народний метод: 200 г тертого часнику настоюю в 1 л води протягом доби, потім доводжу об’єм рідини до 10 л, проціджую його і обприскую рослини: верхню і нижню частину кущів. Або ж другий спосіб: 25 крапель йоду, 1 л сироватки на 10 л води. Якщо застосовувати ці розчини, чергуючи їх через 10-12 днів, то ніякі хвороби не страшні.

Дуже важливим є підбір сортів. Неможливо відшукати ідеальний сорт, але вирощуючи надранні та ранні, можна зібрати щедрий урожай навіть без обробки препаратами чи настоями. За минулі два роки залишилася задоволена такими сортами: Дачник, Сибірський козир, Мушкетер, Вогні Москви, Марманде, Російський бик, Сливка-гігант, Мрія садівника, Діана, Корейський кімнатний. А ще є ранні, які вже давно в колекції і їх саджаю майже кожного року, мої улюбленці: Тайяна (з листям як у моркви), Отрадний, Санька, Лапочка, Донецький гібрид, Помідори для всіх, Кобзар, Сицілійський перчик та Кібіц (перчики), Аміко та Італійський квадрат (сливки).

Дачник — надраранній, круглі червоні плоди, невибагливий до погоди, низькорослий. Саджаю кожного року. Знахідка для дачника.

Мушкетер — сорт ранній, врожайний. Кущі розлогі і наче всіяні 200-грамовими смачними плодами, які ще й достигають.

Марманде цінується за витривалість до посухи та несприятливих погодних умов. Кущ у нього розлогий, не пасинкую. Плоди до 250 г, плоско-округлі червоні, без зеленої плями. Сорт дуже підходить для приготування соку.

Сорт Діана теж посухостійкий. Кущ низький, плоди вагою 100-150 г, червоні, круглі, смачні, доброго товарного вигляду. Сорт врожайний.

Тайяна — суперранній сорт японської селекції. Кущ висотою 30 см, стебло — товсте, міцне. Листя подібне до морквяного, невелике, дрібно-розсічене — не закриває плоди від сонця і вони швидко достигають. Кущ компактний, малорозгалужений. Плоди смачні, округло-плоскі, дуже соковиті, червоного кольору, вагою 100-250 г. Із цих томатів можна приготувати смачні салати, підходять вони і для консервації. Саджаю кожного року. Рекомендую!

Лапочка — ранній кімнатно-декоративний сорт. Кущ — карлик, але плодів на ньому дуже багато. Вагою вони до 30 г, смачні, червоненькі. Можна вирощувати як на балконах, так і на городі. Томатики рано і дружно достигають.

Італійський квадрат — сорт урожайний, багатоплідний, консервний. Плоди середніх розмірів, своєю формою нагадують квадратні сливки, тверді, червоні.

Із рожевоплідних добре себе зарекомендували сорт О-ля-ля. Дуже смачний та надзвичайно врожайний з великим періодом плодоношення. Плоди вагою до 200 г, яскраво-рожеві, немов перламутрові, округлі, тугі, цукристі. Кущ висотою більше 1 м. О-ля-ля просто супер!

Не менш цікавий і сорт Рожевий ліхтарик. Кущ виростає до 1,2 м, плоди вагою 100-150 г, рожеві, смачні, схожі на ліхтарики.

Рожеві щічки — середньоранній сорт, плоди вагою 200-250 г, плоскоокруглі, рожеві. Цей сорт дає гарну розсаду з великим картопляним листям та товстим стовбурцем.

Сорт томатов Розовый медРожевий мед — сорт ранній. Кущ навантажений важкими (400-500 г, окремі до 1 кг), густо-рожевими з муаровим відтінком, урізаної серцевидної форми, медового смаку плодами. Диво на грядці!

А ще заслуговують уваги Роза вітрів, Амурська зоря, Чудо-томати, Симпатяга та Фламінго.

Вже багато років поспіль вирощую цінні «сонячні» жовті та оранжеві сорти. Вони мають унікальні лікувальні властивості. Плоди цих томатів містять велику кількість бетакаротину. Жовтоплідні томати рекомендується вживати хворим на діабет, тим, у кого хвора підшлункова залоза та печінка. Майже всі сорти надзвичайно солодкі.

Сорт Хурма — найсолодший із цієї когорти. Свою назву він отримав не просто так — після дозрівання його плоди стають схожими на хурму. Цей сорт не новий, але не втрачає популярності і донині. Строк достигання — середньоранній.

Не менш корисні плоди раннього сорту Таксі. Кущ у нього штамбовий, а плоди рівно-округлі, гарного товарного вигляду, яскраво-жовтого кольору, до 200 г вагою.

Золота пуля — ранній сорт, стійкий проти хвороб, кущ висотою 50 см, плоди яскраво-помаранчеві, тугі, доброго смаку, видовжено-сливовидні, підходять для консервування.

Абрикос — гроновий сорт з тривалим періодом плодоношення, кущ розлогий, високий. Перші плоди достигають разом із ранніми сортами. Помідори у нього невеличкі, до 40 г вагою. Діти в захваті від солодких оранжево-перламутрових сливочок.

Вирощуючи томати, отримую також і естетичне задоволення, адже є такі диво-сорти, які, крім високих смакових якостей, ще й привертають увагу своєю красою. Це Морська зірка, Американський ребристий, Білий пустотілий, Ред Стафер, Аурія, Ерос, Лимон-ліана, Грейпфрут, Вернісаж зелений та ще сотня цікавих та цінних сортів.

Світлана Григорівна СМЕТАНА, городник-аматор. с. Антонівка, Долинський район, Кіровоградська область

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине