No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаНа Одещині вже починають з’являтися перші сходи амброзії

На Одещині вже починають з’являтися перші сходи амброзії

Амброзія за своїм зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. Стебло у неї прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти. Сходи з’являються […]

Амброзія за своїм зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. Стебло у неї прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти.

Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні-листопаді.

Шкодочинність амброзії в районах масового поширення дуже велика. Це і зниження врожайності сільськогосподарських культур, продуктивності пасовищ і погіршення якості кормів. Небезпечна вона і для людей.

Пилок амброзії спричинює у значної частини населення гостру алергічну реакцію, яка відома під назвами «поліноз», «сінна пропасниця», «пилкова алергія», «сінна астма» тощо. Чутливість людей до пилку амброзії неоднакова, проте мінімальним алергічним порогом є насичення повітря не менше, ніж 20-ма пилковими зернами на 1 см³.

Типовими ознаками полінозу є алергічне запалення слизових оболонок очей та носа. Людина відчуває легкий свербіж у носі, що проявляється нападом чхання. Ці перші ознаки можуть викликати більш тяжкі симптоми (підвищення температури, риніт, кон’юнктивіт, бронхіальну астму).

Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин. При сильному засміченні посівів амброзією полинолистою врожайність культур різко знижується. Під час збирання врожаю засмічених посівів пізньостиглих культур (соняшника, коноплі, люцерни, насінників овочевих) до нього потрапляє насіння амброзії, відокремити яке досить важко. В таких випадках необхідні додаткові витрати на очищення насіннєвого матеріалу. При засміченні посівів багаторічних трав (конюшини, люцерни й ін.) і однорічних трав на зелений корм, а також луків і пасовищ якість корму, що заготовляється, знижується.

Заходами боротьби з амброзією є обробка гербіцидами, правильне чергування сільськогосподарських культур в сівозмінах, виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування на початку її цвітіння.

Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

Зараз з’являються сходи цього карантинного бур’яну, постарайтеся зразу ж їх ліквідувати, не давайте можливості амброзії зацвісти і дати насіння. Захистіть себе і своїх близьких!

О. ВАСИЛЬКОВСЬКА, заступник начальника відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки.

О. БУБЛИК, головний спеціаліст відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине