No menu items!
Среда, 24 апреля, 2024
ГлавнаяДачаВластивості калини, про які ви ще не чули

Властивості калини, про які ви ще не чули

Останніми роками у наших садах з’явилося чимало цікавих, нових, не традиційних для України рослин, які відтіснили на задній план наші місцеві культури. А вони теж заслуговують на увагу. Сьогодні хочу розказати читачам про одну з таких. Мова піде про калину, проте пропоную познайомитися з нею дещо під іншим кутом.       На 70% більше […]

Останніми роками у наших садах з’явилося чимало цікавих, нових, не традиційних для України рослин, які відтіснили на задній план наші місцеві культури. А вони теж заслуговують на увагу. Сьогодні хочу розказати читачам про одну з таких. Мова піде про калину, проте пропоную познайомитися з нею дещо під іншим кутом.

     

На 70% більше вітаміну С, ніж в лимоні

Плоди калини багаті на органічні кислоти, особливо валеріанову. Своїм різким, неприємним запахом калина завдячує саме цій кислоті, але й заспокійливою дією на наш організм – також їй. З мінеральних речовин ягоди містять марганець, цинк, залізо, фосфор, мідь, хром, йод, селен. У калині на 70% більше вітаміну C, ніж в лимоні, вона також містить вітаміни A, E, P і K. В ягодах присутні дубильні речовини, пектин, танін, кумарини, смолоподібні ефіри, глікозид вібурнін.У корі калини містяться смола, дубильні речовини, мірициловий спирт, фітостерини, флобафен, вібурнін, пальмітинова, церотинова, лінолева, масляна, капрінова, оцтова кислоти.

Навіть, якщо не брати до уваги увесь склад біохімічних речовин та сполук, які містяться у різних частинах калини, а взяти лише один хімічний елемент, що є в ягодах, та розглянути його вплив та дію на людський організм, можна кардинально змінити своє уявлення про лікувальні властивості цієї рослини.

34-й порядковий номер у хімічній таблиці Менделєєва – селен. Це речовина, яка бере участь в обміні речовин та жирів в людському організмі. Зверніть увагу, особливо в обміні жирів. Селен присутній у ядрі клітин. Компонент більш ніж 30 важливих біологічно активних сполук. Завдяки селену щитовидна залоза виробляє гормон трийодтиронин. У 80% людей кількість селену недостатня для здоров’я. Без нього вітамін Е та йод не засвоюються організмом. Він – невід’ємна частина імунної системи і задіяний в механізмі захисту від хвороб. Нестача селену призводить до постійної перевтоми, низького імунітету, зниження зору, потенції.

З усіх ягід і фруктів, які вирощуються в Україні, селен міститься лише у калині. Достатньо з’їсти одне-два ґрона аби отримати добову норму.

Селен також є в морепродуктах, м’ясі, печінці, грибах, бобових, чорному хлібі, горіхах, цибулі та часнику. Потрібно знати і той факт, що термічна обробка продуктів зі вмістом селену тваринного походження призводить до втрати цього елементу до 90%, у продуктах рослинного походження – не більше 50%.

І це ми розглянули лише один з елементів хімічного складу калини.

    

Захищає від злого ока та нечисті

У слов’янських народів калина була завжди у пошані і не лише за її лікувальні властивості. Калина вважалась оберегом оселі від злого ока і нечисті та висаджувалась біля самого порогу дому.

У 16 столітті уже були описані рецепти лікування калиною різних захворювань. У ветеринарній практиці калину використовували для лікування ящура. Як у давні часи, так і дотепер у деяких країнах калину використовують як природний барвник для вовни (червоний, чорний, зелений).

Ще під час Османської навали турки вивчали лікувальні властивості різних рослин на захоплених територіях. Вони високо оцінили лікувальні властивості калини. Про це свідчать чималі насадження цієї культури та найширший асортимент препаратів у світі, зроблених з різних частин цієї рослини (кора, коріння, цвіт, плоди, деревина). У Туреччині калину називають сніжним деревом, причому навесні це – біле сніжне дерево, а восени та взимку – Червоне Сніжне дерево.

     

Знімає спазми, заспокоює, лікує закрепи

Дослідження лікувальних властивостей калини у світі за останні десятиліття значно розширили свою географію, а також перелік хвороб до застосування. В дослідженнях, проведених у 1960-х і 1970-х роках у США, вчені встановили, що певні сполуки, присутні в корі калини, можуть допомогти знизити м’язові спазми та напругу м’язів. За інформацією, опублікованою у британському виданні «Токсикологія та промислова охорона здоров’я» у 2012 році, вчені стверджують, що сік ягід калини допомагає боротися з раком товстої кишки.

Турецькі вчені прийшли до висновку, що плоди калини можна використовувати як антидіабетичний препарат, а кору – для лікування туберкульозу.

Також калина рекомендована для запобігання та лікування жовчнокам’яної хвороби та каміння у нирках. Каміння повністю розчиняється і виводиться як хімічна речовина з сечею. Для цього зрізані ягоди однієї-двох китиць треба розтерти у друшляку, залити 1 л питної води та залишити на 24 години. Приготовану рідину слід споживати протягом доби. Або ще простіше – щоб позбутися каменів у жовчному міхурі або нирках, потрібно проковтнути приблизно 15 кісточок калини на день, з додаванням до раціону кавуна та сметани. Цікаво, що підсмажені кісточки використовують замість кави. Такий «замінник» корисний при закрепах та стимулює травлення.

Прийом калини в комбінації з лікарськими засобами для нормалізації артеріального тиску або антибіотиками може мати шкідливі наслідки. Якщо ви плануєте розпочати лікування калиною, спершу зверніться до свого лікаря.

В’ячеслав ФРАНЦІШКО, науковий співробіник лабораторії селекції і технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН України.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине