No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНайврожайніші сорти яблук

Найврожайніші сорти яблук

Яблуня – найпоширеніша з усіх плодових культур в Україні, тому що яблука є найулюбленішими і найкориснішими плодами. Проте, аби споживати яблука з власного саду, треба відповідально підійти до вибору сорту.     Все починається з підщепи Важливо не помилитися з підщепою, на якій росте ваш саджанець. На сьогодні найкращою є карликова. На ній саджанці рано […]

Яблуня – найпоширеніша з усіх плодових культур в Україні, тому що яблука є найулюбленішими і найкориснішими плодами. Проте, аби споживати яблука з власного саду, треба відповідально підійти до вибору сорту.

   

Все починається з підщепи

Важливо не помилитися з підщепою, на якій росте ваш саджанець. На сьогодні найкращою є карликова. На ній саджанці рано вступають в плодоношення, зручні в догляді, плоди довго зберігаються, мають чудовий смак. Однак, широко відома карликова підщепа М-9, яку багато рекламують в засобах масової інформації, для центральної зони садівництва не завжди є бажаною. Маючи слабку якірність, дерева на цій підщепі часто-густо вивалюються з коренем. Їй потрібен постійний полив і надійна опора, вона малопродуктивна. М-9 більше підходить для західних областей, де літом постійно йдуть дощі. Набагато кращою і перспективною карликовою підщепою є Б-7-35. На ній саджанці прекрасно ростуть, щедро плодоносять, не потребують постійної опори, мають чудову мочкувату кореневу систему.

Бажаною для нашої зони є і напівкарликова підщепа 54-118 і МН-106. Для того щоб ці підщепи стали карликовими, я щеплюю їх не в кореневу шийку, а на висоті 40-45 см від п’ятки.

Якими ж критеріями потрібно керуватись під час вибору сорту? З-поміж районованих сортів необхідно вибирати ті, які влаштовують вас за строками достигання: літні, осінні, зимові. Крім того, не варто забувати про такі важливі якості як урожайність, лежкість, смак плодів, їхні розміри, зимостійкість дерев та стійкість проти захворювань. Але смак плодів – завжди на першому місці.

   

Новинки зарубіжної селекції

В своєму саду вирощую виключно новинки зарубіжної селекції. Такі сорти дають щедрі врожаї при будь-яких погодних умовах, плоди у них смачні і добре зберігаються, не втрачаючи своїх цінних властивостей.

Кадел – пізньоосінній французький сорт, стійкий проти парші та борошнистої роси. Плоди середні, вагою 160-185 г, темно-вишневого забарвлення. М’якоть біла, соковита, солодка, з приємним винним ароматом. Знімальна стиглість настає в середині вересня, плоди чудово зберігаються до грудня.

Фуджі пізньозимовий сорт японської селекції. Для нашої зони найбільш підходять його клони, яких налічується близько 40. Я вирощую тільки 5 із них: Кіку-8, Бені Шогун, Раку-Раку, Тошіро, Ятака. Всі вони нічим не відрізняються один від одного, хіба що забарвленням плодів. Для садівників ці клони справжня знахідка, бо вони і смачні, і імунні. Наші ж сорти, якщо смачні, то не імунні, якщо імунні, то обов’язково не смачні.

Вага плоду у Фуджі і його клонів 210-250 г, окремі можуть сягати і 350 г. У звичайному погребі зберігаються до червня. На прилавках супермаркетів плоди цих сортів взимку продають по 25-30 грн за 1 кг.

Богемія голд пізньозимовий сорт чеської селекції, клон Рубіна чеського. Плоди жовто-зелені, з легким рум’янцем, дуже великі, вагою 230-250 г. М’якоть тверда, соковита, ароматна, чудового смаку. Зберігаються до березня.

Оріон новий зимовий сорт, імунний до грибкових хвороб. Прекрасно підходить для вирощування в екологічно чистих садах. Плоди 180-260 г, округло-конічні, жовті, з незначним рум’янцем. М’якоть жовта, тверда, соковита, з гармонійним поєднанням цукру і кислоти. Зберігаються до квітня.

Луна новий зимовий сорт, виведений в Чехії. Урожайний, імунний до грибних захворювань, можна вирощувати без хімічного захисту. Плоди 160-200 г, при нормуванні можуть важити 240 г, округло-конічної форми, зелено-жовті, з легким рум’янцем на сонячній стороні. М’якоть жовта, тверда, соковита, ароматна, з дуже високими смаковими якостями.

Розела новий зимовий сорт, імунний до грибкових хвороб, не потребує хімічного захисту. Плоди одномірні, 200-230 г, жовті, з червоним рум’янцем по всьому плоду. М’якоть тверда, але ніжна, жовта, солодка, з приємним ароматом, чудового смаку. Плоди мають високу товарність і транспортабельність.

Золота корона пізньозимовий сорт, клон Голден Делішеса. Плоди вагою 180 г, одномірні, усічено-конічні. Плоди переважно зеленого кольору, жовтіти починають в травні, смак пречудовий. Сорт зимостійкий і засухостійкий, імунний до грибкових захворювань. Починає плодоносити на 2-3-й рік після посадки.

Рубін Дарк зимовий сорт, мутант сорту Рубін. Імунний, високоврожайний, дуже цінний клубний сорт, десертний, з плодами найвищої якості. Перлина сучасного фруктового ринку. Плоди дуже смачні, ароматні, масою 250 г. Зберігаються до квітня, не втрачаючи своїх якостей.

Іван Андрійович ДЗИГОРА, вчений агроном, с. Оникієве Маловисківського району Кіровоградської області, 26244.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине