No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаВчимося доглядати за хурмою, ківі та інжиром

Вчимося доглядати за хурмою, ківі та інжиром

Ще буквально 10-15 років тому ніхто навіть і уявити не міг, що такі рослини як ківі, інжир, хурма будуть рости не лише в південних областях, а й на Чернігівщині. Декому в це важко повірити і сьогодні. Проте факт залишається фактом. У мене на ділянці поряд з традиційними яблунями і грушами прописалися екзотичні культури, які не […]

Ще буквально 10-15 років тому ніхто навіть і уявити не міг, що такі рослини як ківі, інжир, хурма будуть рости не лише в південних областях, а й на Чернігівщині. Декому в це важко повірити і сьогодні. Проте факт залишається фактом. У мене на ділянці поряд з традиційними яблунями і грушами прописалися екзотичні культури, які не лише милують око, а й урізноманітнюють наше меню заморськими фруктами. Звичайно, такі рослини для справжніх працелюбів, роботи з ними хоч відбавляй. Їм потрібен особливий догляд, і тоді екзоти зможуть вас порадувати щедрими врожаями. Тому не все так просто, як здається на перший погляд. Але якщо ви не боїтеся роботи, тоді можна сміливо саджати рідкісні культури на своїй ділянці. А я вам допоможу порадами.

Хурму формую у вигляді куща

Почну з хурми, тому що ця рослина обов’язково повинна бути в саду у кожного господаря. Хурму вирощую в укривній культурі, інакше вона у нас буде добряче підмерзати. Рослину формую у вигляді куща. Для садіння готую яму 60х80 см, щоб земля не обсипалася, обкладаю шифером або іншим матеріалом.

Для більш південних районів невелике заглиблення нижче рівня землі також дасть позитивний результат. Виходить так, що місце щеплення знаходиться нижче рівня землі і коренева система теж, а значить, надійно захищені від найлютіших морозів. На зиму в яму укладаю мішки з хвоєю або з листям. Верхівку обмотую спанбондом або агроволокном і пригинаю до землі. Зверху кладу листя, дошки, шифер.

Останнім часом у нас спостерігаються теплі зими, проте це зовсім не означає, що три місяці будуть відлиги, все одно морози візьмуть реванш. Про це варто пам’ятати. І ще, захищати гілки потрібно не тільки від низьких температур, але і від зимових вітрів і протягів, котрі висушують гілки і квіткові бруньки. На останні також згубно впливають і обмерзання, що часто спостерігаються при перепадах температур.

Також запам’ятайте, що хурмі для кращого запилення потрібна пара.

Ківі краще вирощувати на перголі

Захищати від морозів потрібно і ківі. Але його не бажано саджати в глибоку яму, бо він не любить перезволоження, хоча невелике заглиблення нижче рівня ґрунту також дасть позитивний результат, в разі, якщо рослини будуть посаджені не в низинах, щоб талі води не стікали в яму.

Ківі не переносить важких і глинистих ґрунтів. Віддає перевагу кислій землі, тому в садивну яму насипають кілька відер хвойного опаду і перемішують з ґрунтом. Також можна замульчувати посадки хвоєю. Пагони ківі на зиму опускають на землю і вкривають листям, дошками, шифером або агроволокном. Коренева система повинна бути захищена шифером, котрий захистить її від вимокання взимку при відлизі і навесні.

Якщо без укриття на зиму ківі у вашій місцевості не можна вирощувати, то краще спорудіть для нього перголу. В такому випадку пагони будуть рівні і їх можна без проблем пригинати до землі. Ківі також дуже добре росте в холодних теплицях.

Але всі клопоти при вирощуванні і укритті будуть виправдані, якщо не забувати про весняні заморозки в травні. Тому білий спанбонд або агроволокно далеко не ховаємо, кладемо наприклад під деревами. І як тільки починається зниження температури, вкриваємо.

Часто від реалізаторів, які продають ківі, можна почути, що самоплідні сорти не потребують запилювачів, що вони без проблем можуть рости і без пари. Так, плоди ви отримаєте, але більша частина з них опаде недозрілими.

Інжиру спанбонду недостатньо

Небезпечні весняні морози і для персиків. Згадайте, скільки разів заморозки лишали вас врожаю? Вкриваємо дерева так, наче на них впав парашут і накрив персики від самої верхівки до пристовбурнового кола. В цей час дерева, зазвичай, цвітуть, тому розводимо мед з водою і обприскуємо їх. Навіть під укриттям бджоли працюють нам на користь.

На півдні інжир дає два врожаї, в інших областях навіть один врожай без укриття не визріє. Тому рослину раджу висаджувати у глибоку яму. Копаємо її глибиною 1,5 м, потім 0,5 м засипаємо родючим ґрунтом і висаджуємо інжир. Таким чином, він росте в ямі, проте взимку без укриття морози він точно не переживе. З усіх екзотичних культур, що ростуть у мене на ділянці, інжир потребує найсерйознішого укриття. Спанбонд чи плівка йому не допоможуть. Обов’язково використовую пінопласт, кілька мішків сухого листя, шифер.

Інжир можна вирощувати і у діжковій культурі. Влітку прикопати з горщиком в саду. Зробити в посудині великі отвори, нехай коріння проростає. Восени при викопуванні корінці, що вийшли за межі горщика, підрізаємо і заносимо рослину у підвал. Світло смоківниці не потрібне, вона листопадна. Та й про пару не треба думати, інжир — самоплідний.

Антоніна Справцева, садівник-експериментатор, м. Чернігів.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине