No menu items!
Вторник, 19 марта, 2024
ГлавнаяДачаНайпродуктивніший сорт винограду росте на Прикарпатті

Найпродуктивніший сорт винограду росте на Прикарпатті

Так склалося, що виноградарі Прикарпаття своїми успіхами у вирощуванні сонячної ягоди завдячують перш за все колегам з південно-східних областей, хоча в нашій місцевості ріс виноград з прадавніх часів і було розвинуте виноробство. Про такий факт свідчать історичні і архівні дані, назви населених пунктів — Виноград, Виноградів, Винники. Згадується виноград і в народних піснях, переказах, легендах […]

Так склалося, що виноградарі Прикарпаття своїми успіхами у вирощуванні сонячної ягоди завдячують перш за все колегам з південно-східних областей, хоча в нашій місцевості ріс виноград з прадавніх часів і було розвинуте виноробство. Про такий факт свідчать історичні і архівні дані, назви населених пунктів — Виноград, Виноградів, Винники. Згадується виноград і в народних піснях, переказах, легендах і колядках.

      

Єдиний недолік — погане вкорінення

Але сучасні, нові столові сорти і гібридні форми потрапили до нас зі сходу і півдня країни. Особисто моїми «хрещеними батьками» у виноградарстві були Олефір Едуард Михайлович із Запоріжжя та Олексієнко Олександр Миколайович із Кам’янського Дніпропетровської області. Я їм і донині вдячний за саджанці і чубуки винограду і вичерпні консультації щодо вирощування.

Пізніше на Прикарпатті групою ентузіастів був створений клуб «Виноградарі Прикарпаття». Наше товариство дало великий поштовх у розвитку любительського виноградарства і виноробства на західній Україні. Завдяки своїм одноклубникам, які досягли вагомих успіхів, і особистому досвіду довелося багато чого змінити в підході до улюбленої справи.

Деякі сорти не «вписалися» у вологий прикарпатський клімат, вони були перещеплені або повністю видалені з ділянки.

Селекційна наука не стоїть на місці, постійно з’являються нові сорти і гібридні форми, які поступово витісняють інші, менш стійкі і непродуктивні.

Сподіваюсь, що серед них є такі, що дістали «постійну прописку» на моєму винограднику. Один із них — Блек гранд. Сорт американської селекції. Про його погане вкорінення мене попереджав Олександр Олексієнко. І дійсно, успіх прийшов за другим разом. Проте це єдиний недолік.

        

Без проблем росте на арці

Росте він у мене на високій арці поруч із сортом Арочний перед в’їздом в гараж. Загальна довжина заїзду 20 м і з двох боків посаджені виноградні кущі в такому порядку: 1 — невкривний, 1-2 — вкривні. На рукавах, які виходять на арку, виламую повністю пагони. Вільну площу на шпалерах заповнюю вкривними сортами. В зоні Арочного і Блек гранда ростуть НіЗіна, Кармен, Пам’яті хірурга. Слідкую, щоб арочне формування не було сильно загущене і сонце добре освітлювало другу половину арки і шпалеру, які за місцем розташування знаходяться з південно-західного боку (так розміщена вулиця).

Блек гранд розташувався з південно-східної сторони і для нього склалися найкращі умови. За це він щороку віддячує гарним і стабільним врожаєм. Сорт дуже врожайний і має схильність до нарощування великої кількості зеленої маси листя і молоденьких тонких пагонів. За цим потрібно постійно слідкувати і вчасно проводити зелені операції, нормування врожаю. Перевантаження гронами може призвести до неповного їх дозрівання. Достигає у вересні. Грона можуть висіти на кущі довго, навіть після того, як обпаде листя після осінніх заморозків. Лоза визріває добре по всій довжині.

Морозостійкість плодової бруньки -27оС. Розвивається вона, на відміну від інших сортів, на 1-1,5 тижні пізніше і повільніше, що дає змогу в окремих випадках уникнути весняних заморозків, що актуально для нашого регіону. Грона вагою до 1 кг. Форма нагадує краплю, кольором вони від темно-фіолетового до майже чорного. Ягоди солодкі на смак, такої ж каплеподібної форми, як і грона, із невеличкою кислинкою. Кожен, хто куштує, може відчути нотки яблука, сливи чи вишні. М’якоть тверда. Зірвані грона довго зберігаються і мають високу транспортабельність.

Сорт Блек гранд заслуговує на увагу виноградарів-любителів.

Богдан ГАМОРАК, член клубу «Виноградарі Прикарпаття», м. Тлумач Івано-Франківської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине