No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаВ чому полягає догляд за гладіолусами

В чому полягає догляд за гладіолусами

У спеціальній літературі з вирощування, у статтях та дописах гладіолусоводів на форумах подається велика кількість порад, рецептів догляду за рослинами в період вегетації. Я, зазвичай, шукаю, так би мовити, раціональне зерно, а саме — доступні, по можливості, нескладні заходи догляду. Запорукою вашого успіху у вирощуванні гладіолусів буде виконання певних обов’язкових операцій. Серед яких: прополювання посадок […]

У спеціальній літературі з вирощування, у статтях та дописах гладіолусоводів на форумах подається велика кількість порад, рецептів догляду за рослинами в період вегетації. Я, зазвичай, шукаю, так би мовити, раціональне зерно, а саме — доступні, по можливості, нескладні заходи догляду.

Запорукою вашого успіху у вирощуванні гладіолусів буде виконання певних обов’язкових операцій. Серед яких: прополювання посадок від бур’янів, які не тільки поглинають поживні речовини з грунту, а й часто є розповсюджувачами різних хвороб й вірусів, і рихлення землі після дощу чи поливу. Тому правило перше — чисті посадки протягом усього сезону.

Наступна важлива умова — достатня кількість вологи для рослин. Якщо дощів немає, поливаємо один раз на 7 днів. Зверніть увагу на те, що полив буде ефективний, якщо ми даємо його під корінь, поверхневий малоефективний. Отже, правило друге — забезпечити гладіолуси вологою у необхідній кількості.

Щодо підживлень є безліч схем. Мені до вподоби поради видатного словацького селекціонера Ігора Адамовича. Якщо перед посадкою ми вносили комплексне добриво (у нашому випадку — нітроамофоска), то достатньо в фазі 3-4 листків підживити гладіолуси азотними добривами (розсипати у міжряддя, зарихлити і рясно полити або розчинити у воді у розрахунку 1 сірникова коробочка на 10 л води й полити). Перед цвітінням знову вносимо комплексне добриво. Із власного досвіду зазначу, що гарний результат дає підживлення гладіолусів у фазі виходу квітконоса кальцієвою селітрою.

Окремо про підживлення дітки: зазвичай дітку підживлюємо частіше, ніж бульбоцибулини, але й кількість, наприклад мінеральних добрив, беремо у два рази меншу. Дуже гарні результати дає обприскування дітки «зеленим добривом» — подрібненою й заквашеною травою (набиваємо травою ємність, заливаємо водою, закриваємо кришкою й настоюємо 7 днів — використовуємо 0,5 л на відро води).

І нарешті, правило третє — забезпечити рослини достатньою кількістю поживних речовин на усіх фазах росту.

На думку І. Адамовича дуже важливим чинником догляду, який часто квітникарі недооцінюють, є зрізка або видалення квітконосів. Селекціонер наголошує, що ця операція навіть важливіша за обробку посадок проти шкідників та хвороб, оскільки своєчасне виламування квітконосів не тільки сприяє можливості визрівання бульбоцибулин, а й не дає розмножуватися шкідникам, які у цей період живуть переважно на квітках. Важливий і спосіб видалення квітконосів. Я практикую виламування. Якщо ви квітконоси зрізаєте, то ніж для кожної рослини дезінфікуйте, щоб не переносити віруси з хворих рослин на здорові.

О.А. ДИВЛЯШ, голова громадської організації «Гладіолуси без кордонів»,

м. Коропивницький.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине