No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаЯк виростити лохину в контейнерах?

Як виростити лохину в контейнерах?

В останні роки лохина (рос. — голубика) стає популярною як в Європі, так і в Україні. Захоплення цією ягідною культурою зумовлене тим, що вона багата на вітаміни, макро- і мікроелементи, біологічно активні речовини, має неймовірний смак, завдяки якому особливо подобається дітям. Тому все більше садівників прагнуть виростити цю рослину на власному городі.       […]

В останні роки лохина (рос. — голубика) стає популярною як в Європі, так і в Україні. Захоплення цією ягідною культурою зумовлене тим, що вона багата на вітаміни, макро- і мікроелементи, біологічно активні речовини, має неймовірний смак, завдяки якому особливо подобається дітям. Тому все більше садівників прагнуть виростити цю рослину на власному городі.

     

Кислотність ґрунту 3,5-4,5

Технологія вирощування лохини високої багато в чому нагадує інші кущові ягідні культури: жимолость, смородину і аґрус, проте має і свої, властиві лише їй особливості. Вони полягають в її вимогах до кислотності ґрунту та вмісту органічної речовини, які в звичайних умовах відкритого ґрунту не завжди можна успішно регулювати.

Підвищена кислотність ґрунтового розчину — основна вимога лохини для її успішного вирощування. Кислотність ґрунту (рН 3,5-4,5) в поєднанні з органічною речовиною створює оптимальні умови для симбіозу з кореневою системою специфічних лише для цієї рослини мікроорганізмів, які забезпечують нормальний її ріст і розвиток. Створення таких умов можливе і найменш затратне при вирощуванні лохини в контейнерах.

Вирощувати в такий спосіб плодоносну лохину — питання відносно нове, хоча в періодичній пресі поодинокі повідомлення, щоправда від аматорів, вказують на ефективність такої технології. Її переваги в тому, що вона не залежить від відкритого ґрунту і процесів, які в ньому відбуваються, оскільки ріст і розвиток рослини проходить у визначеному об’ємі і на заздалегідь підготовлених грунтосумішах.

    

Перевага світлим ємностям

Я вирощую 35 сортів лохини в контейнерах протягом 3-х років і всі вони добре почуваються. Звичайно, це не є підставою для висновків, проте результат обнадійливий.

Основні сорти, які претендують на контейнерне вирощування: Блюкроп, Патріот, Ран-кокос, Спартан, Блюголд, Нельсон, які забезпечують при повному плодоношенні 6-8 кг ягід з куща; дещо нижчий врожай 4-5 кг дають Блюетта, Дюк, Река, Эрліблю, Берклі, Блюджей, Блюрей, Пуру, Торо, Елізабет, Герберт, Бригітта, Дарроу, Джерсі, Елліот. Завдяки підбору сортів різних груп стиглості можна смакувати свіжі ягоди лохини з третьої декади червня до жовтня. До речі, переважну їх більшість в якості саджанців вирощую самостійно.

На відміну від вирощування у відкритому ґрунті, контейнерна лохина передбачає посадку дворічних саджанців із горщиків 1,5-2,0 л в контейнери 15-20 л. Дорощуємо їх там протягом 2-3 років, а потім знову пересаджуємо у контейнери ємкістю 50-60 л (можлива і посадка відразу в 50-60-літрові контейнери).

Важливий колір контейнера. Темні в жарку погоду перегріваються, що негативно вливає на розвиток кореневої системи і засвоєння поживних речовин рослинами, тому лохина в таких ємностях потребує притінення. Найбільш вигідно використовувати контейнери світлих тонів.

     

Субстрат із торфу і тирси

Субстрат для вирощування лохини в контейнерах готують на основі верхового торфу (краще фракція 20-40), додаючи 10% перліту або вермикуліту з урахуванням сортового складу лохини, розміру контейнерів і стану розвитку рослин. Підготовлений до використання субстрат перевіряють на рівень рН та інші параметри (свіжий кокосовий субстрат може містити надлишок натрію і калію). Такий контроль за якістю пов’язаний із малим об’ємом контейнера і періодичним поливом водою, яка в переважній більшості має близьку до нейтральної кислотність, що з часом підлуговує грунт.

Посадку-пересадку саджанців у контейнери проводять на 3-5 см вище, як вони росли раніше, оскільки в подальшому грунт мульчують тирсою або корою хвойних порід, верховим торфом, шаром 5-6 см. Мульчування проводять після кожної пересадки-посадки.

Для підтримання оптимальної кислотності ґрунт треба підживлювати розчинами мінеральних, фізіологічно кислих добрив (сульфат амонію, суперфосфат, сульфат калію, комплексні водорозчинні) з рН 4,8-5,2, або водою, додаючи кислоту (азотну, фосфорну або сірчану), кількість якої залежить від вихідного рН води і вмісту в ній бікарбонатів, або 100 г 9%-ного оцту на 10 л води. Дієвим є і використання електроліту.

     

Причини недобору врожаю

Полив проводять не безпосередньо під кущ, а по краях контейнера. Власне, до поливу рослини лохини особливо чутливі, оскільки нестача вологи є частою причиною недобору врожаю, тому поливають рослини щонайменше двічі на тиждень, зважаючи на опади, якщо контейнери перебувають у відкритому ґрунті.

Важливим є й постійний контроль за поживним режимом субстрату, оскільки через малий об’єм ґрунту і часті поливи значна частина елементів живлення втрачається. Для їх поповнення проводять триразові підживлення мінеральними, краще водорозчинними, фізіологічно-кислими азотними добривами (сульфатом амонію) при поливі, в нормі 20-25 г під кущ. Перший раз в період розпускання бруньок (10-12 г), другий — після цвітіння (7-10), третій — після збору ягід (5-7 г). Фосфорно-калійні добрива, як правило, вносять після збору врожаю в дозах 10-15 і 25-30 г/кущ або розчиняють в 20 л води і поливають.

Надзвичайно ефективні позакореневі підживлення по вегетуючих рослинах водорозчинними комплексними мінеральними добривами із вмістом макро- і мікроелементів в хелатованій формі тричі за вегетаційний період: перше — в період розпускання бруньок; друге — перед збиранням; третє — після збору врожаю, з концентрацією робочого розчину 1,0-1,5%.

Ця культура відносно нова і окремої групи шкідників, які її уражують, немає, проте пошкоджувати рослини можуть слимаки, травневий хрущ та інші.

Михайло Шевчук, доктор сільськогосподарських наук, професор Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине