No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаХмельничанин поділився секретами вирощування хурми

Хмельничанин поділився секретами вирощування хурми

У хурми дуже багато секретів і, аби порозумітися з цією рослиною, варто їх знати. Тим паче, що за добрий догляд вона віддячить щедрим врожаєм.      Морозостійкість менша — щеплення вище Щодо висоти місця щеплення думки практиків розділились. За однією порадою краще прищеплювати сорт у кореневу шийку, далі при посадці на постійне місце потрібно заглибити […]

У хурми дуже багато секретів і, аби порозумітися з цією рослиною, варто їх знати. Тим паче, що за добрий догляд вона віддячить щедрим врожаєм.

    

Морозостійкість менша — щеплення вище

Щодо висоти місця щеплення думки практиків розділились. За однією порадою краще прищеплювати сорт у кореневу шийку, далі при посадці на постійне місце потрібно заглибити саджанець на 15-20 см, щоб при обмерзанні надземної частини дерево швидко відновилось. За такої практики у північних регіонах потрібно постійно утеплювати стовбур дерева.

За другою порадою рекомендоване високе щеплення. Аргументовано тим, що так як прищепа зберігає батьківську форму, підщепа значно впливає на стійкість до морозів, на скороплідність та великоплідність. Чим більший запас деревини підщепи, тим краще проявляються ці якості у всього дерева. Отже, чим менша морозостійкість сорту, тим вище має бути місце щеплення. До уваги — найсильніші морози завжди на рівні поверхні ґрунту.

Враховуючи, що Україна поділяється на шість кліматичних зон, умови вирощування мають свою специфіку у кожній з них. До уваги варто взяти не лише суму активних температур (САТ), але й фотосинтетичну активну радіацію (ФАР). Наприклад, день був спекотний, але хмарний. У такі дні дерева недоотримують сонячного світла. З високими показниками САТ і ФАР на півдні деревина хурми краще визріває, відповідно, може витримувати більш низькі морози. У той же час ті самі сорти пошкоджуються при значно менших морозах у центральних та північних областях.

Початківцям рекомендовано починати вирощування з сортів хурми віргінської першого покоління: Мідер, Джон Рік, Вебер. Ці сорти можуть щорічно радувати багатим врожаєм смачних невеликих плодів, вагою 20-40 г, по всій території країни. Якщо спробувати приручити більш цікаві гібридні сорти, то при нехитрих способах агротехніки можна досягти високих результатів.

     

Компенсуємо сонце добривами

Чим більше сонячного світла та тепла, тим більше у тканинах рослин за допомогою фотосинтезу утворюється складних біохімічних сполук, зокрема, елементів калію та магнію. Завдяки цьому у тканинах зменшується кількість води на клітинному рівні. Чим вищий рівень калію і магнію, тим вища стійкість до морозу. За відсутності потрібної САТ сонячні промені можна компенсувати кореневим та позакореневим підживленням розчином цих елементів.

Рецепт простий — починаючи з першого серпня, один раз на тиждень, обприскувати та підливати дерева нескладним розчином: 100 г деревного попелу з дерев листяних порід залити 10 л води, добре розмішати та залишити на 24 години. Процідити, обприскувати листя, кожен пагін, гілки та, головне, — добре проливати стовбур. Решту розчину виливають під корінь. Спосіб цілком безпечний, значно підвищує опір до морозу, пришвидшує дозрівання плодів та покращує смакові якості. Застосовувати можна на усіх субтропічних культурах, зокрема й на зизифусі.

     

Рекомендації для початківців

Забезпечте рясний полив протягом першої половини вегетації — до досягнення плодами половини свого розміру. Саджанці можна придбати восени, але висадити на постійне місце краще навесні. На зимівлю треба відправити у підвал, але спочатку молоді рослинки посадіть у горщик з дренуванням та добре полийте. Адже ніхто, крім вас, краще не збереже ваш саджанець.

Місце під садіння обирають з південного боку, захищене від холодних вітрів. Першу зиму намагайтеся надійно укрити рослину (при викопуванні пошкоджується коренева система, через що деревина визріває у молодого дерева погано і рослина може підмерзнути). Стиглі плоди довго тримаються на дереві, не опадають навіть після морозів. Надзвичайно смачні вони сушені та в’ялені. У цьому великий плюс сортів з невеликими плодами. Сушити можна просто підвішеними на горищі невеликими гіллячками разом з плодами. Крупноплідні сорти зривають у стані характерного забарвлення і ставлять у прохолодне місце на дозарювання. Зберігатись можуть до кількох місяців.

Нові сорти гібридів східної хурми з віргінською дозволяють уже зараз висаджувати промислові сади. Комерційна перспектива дуже приваблива. Садам хурми в Україні бути!

В’ячеслав Станіславович ФРАНЦІШКО, садівник-експериментатор, м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине