No menu items!
Вторник, 19 марта, 2024
ГлавнаяДачаПро такі властивості звичайної м’яти ви ще не чули

Про такі властивості звичайної м’яти ви ще не чули

З раннього дитинства пам’ятаю цю рослину у нашому садку. Напевно, немає жодної людини, яка б не була знайома з приємним ароматом м’яти. Рослина широко використовується у кулінарії. Чудово поєднується практично з будь-якими продуктами, всюди вносить свою нотку, приємно бадьорить свіжістю. А подекуди, наприклад в стравах з баранини, м’ята практично незамінна. У деяких стравах вона не […]

З раннього дитинства пам’ятаю цю рослину у нашому садку. Напевно, немає жодної людини, яка б не була знайома з приємним ароматом м’яти. Рослина широко використовується у кулінарії. Чудово поєднується практично з будь-якими продуктами, всюди вносить свою нотку, приємно бадьорить свіжістю. А подекуди, наприклад в стравах з баранини, м’ята практично незамінна. У деяких стравах вона не приправа, а основний інгредієнт. Найвідоміший приклад — м’ятний чай. Він освіжає, чудово втамовує спрагу.

     

Від багатьох хвороб лікує

На сьогоднішній день думки вчених розділились. Одні стверджують, і ми це давно знали, що м’ята розслаблює та викликає сонливість. Інші ж, після останніх досліджень, упевнені, що вона тонізує наші м’язи та робить їх більш витривалими при навантаженнях.

М’ята — одна із самих поширених пряних трав. У сушеному вигляді її додають у фруктові коктейлі, кондитерські вироби, використовують при приготуванні м’ясних страв і гарнірів. Основна користь м’яти — її антисептичні якості, знеболювальні та спазмолітичні властивості. Сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт, дякуючи чому, покращується апетит і знижується кислотність шлунку. У вигляді завареного відвару, м’ята може чудово допомогти позбутися від метеоризму і нудоти, вона зніме відчуття тривожності і налаштує на оптимістичний лад.

Шкода м’яти може бути тільки в разі появи на неї алергічної реакції, яка рідко, але буває у окремих людей. Ще вона не рекомендується дітям, віком до 5 років. Хочеться сказати, що вживати м’яту в їжу або у вигляді напою потрібно і можна, користь і шкода безпосередньо залежать від того, в якій кількості ви її вживаєте. Безсумнівно, рослина безпечна, якщо вживати її в міру. Складно уявити холодний зимовий вечір без чашечки гарячого чаю з м’ятою.

Варто згадати і про неповторний омолоджуючий ефект, який гідно оцінили багато виробників косметичних засобів. Недарма ж вони додають цю рослину до складу великої кількості кремів і тонізуючих засобів. Також вона широко використовується в сучасній фітотерапії, ароматерапії і фармакології.

Цікаво, що у давнину, ця рослина вважалась «травою довголіття». У ті часи жодна лазня не обходилася без цілющих м’ятних процедур. Пара від завареної м’яти здатна вбивати бактерії, які знаходяться на шкірі людини і в дихальних шляхах, і це дуже добре знали і розуміли ще в давнину.

     

Карамельна, сунична, яблучна

Вдруге моє знайомство з цією культурою відбулося 4 роки тому. Прочитавши в старій книзі про сухі вина, настояні на травах, я почав збирати колекцію трав з різними лікарськими властивостями, а головне, з рідкісними ароматами. По-перше, ароматні вина завжди цінуються вище, і по-друге, приємніше вживати ліки, що гарно смакують та пахнуть. Тоді доля мене й звела з дуже цікавою неординарною людиною — Тетяною Денисенко. Проживаючи раніше в Середній Азії, вона зібрала чималу колекцію рідкісних трав, з яких готуються різні приправи та ліки. Змінивши місце проживання на Україну, майже усю колекцію вона перевезла в наші широти. Так ось почесне місце, як ви й здогадалися, належить саме м’яті. До тієї пори я навіть не міг уявити про існування такого різноманіття сортів і видів цієї рослини. Є Лимонна, Апельсинова, Шоколадна, Карамельна, Яблучна, Сунична, Ананасна, Евкаліптова м’ята та багато інших. Крім неповторних ароматів, у деяких сортів ще й незвичайний вигляд. Одні рослини вражають чорними листочками, інші — зовсім білими або мармурними.

    

Ароматне і лікувальне вино

Хочу поділитись рецептом, як настоювати сухі виноградні вина на травах і цим самим подвоювати їхню лікувальну дію, а також значно поліпшувати смакові та ароматичні показники. Нам знадобляться добре вистояне та очищене вино і сировина трави.

Найкращий час пора для збирання м’яти — квітень-травень. Саме тоді рослини найароматніші, а ще, у них ніжні листя та стебла.

 Пропорція розраховується так само, як і для чаю. Наприклад, на 700-грамову пляшку треба взяти гілочку довжиною 20-25 см. Можна опустити у пляшку перед розливанням та закупорюванням вина, а також і у велику загальну ємність. У закупореній пляшці гілочка чи пучок трави можуть знаходитися роками — до споживання. А у великих ємностях не менше 3 місяців. За цей час вино за допомогою спирту розчиняє в собі ефірні масла та мінеральні речовини. Але хочу зауважити, що у кожного своя ідеальна формула. Тож доведеться експериментувати. Можна використовувати не лише свіжу м’яту, але й висушену та заморожену.

     

Сушимо та заморожуємо правильно

Як правильно це зробити, аби в ній зберегти найбільшу кількість корисних речовин? Підкажу. Зібрану м’яту гарненько промийте і викладіть на паперові рушники. Зверху промокніть ще кількома паперовими рушниками, щоб прибрати всю вологу. Розкладіть тонким шаром на пергаменті або чистій тканині і покладіть в сухе місце в тіні. В жодному разі не можна сушити м’яту на сонці. Час від часу перемішуйте, щоб вона рівномірно висихала. Висушену м’яту зберігайте в чистому сухому місці в металевій або скляній банці.

Для заморозки м’ята також повинна бути обов’язково сухою. Складіть листочки в пакети-слайдери. За допомогою трубки витягніть все повітря з пакету і щільно закрийте його. Тоді відправляйте в морозильну камеру.

В’ячеслав ФРАНЦІШКО, садівник-експериментатор.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине