No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаКоли краще висаджувати гладіолуси?

Коли краще висаджувати гладіолуси?

Приблизно за 10-14 днів до посадки садивний матеріал гладіолуса виймаємо з підвалу й заносимо у приміщення для яровизації. Цибулини очищуємо від покривних лусочок, викладаємо у коробки або ящички 1-2-ма шарами ростовими бруньками вгору та ставимо у світле, але не сонячне місце у приміщенні. Тим часом ми маємо подбати про препарати або суміші, які нам знадобляться […]

Приблизно за 10-14 днів до посадки садивний матеріал гладіолуса виймаємо з підвалу й заносимо у приміщення для яровизації. Цибулини очищуємо від покривних лусочок, викладаємо у коробки або ящички 1-2-ма шарами ростовими бруньками вгору та ставимо у світле, але не сонячне місце у приміщенні.

Тим часом ми маємо подбати про препарати або суміші, які нам знадобляться для передсадивної обробки наших гладіолусів: стимулятори росту (для кращого коренеутворення — епін, циркон) та препарати для обробки проти хвороб та шкідників.

Існує низка препаратів, що дають можливість обробити бульбоцибулини на тривалий термін очікування протруйником «2-в-1-му», одним з таких є селест-топ. В принципі, гарний результат дає обробка тими самими препаратами, що застосовують для картоплі (актара, максим). Вибір за квітникарями.

Зазначу, що порада ставити бульбоцибулини у вологу тирсу чи на змочену вату, чи просто класти їх у посуд з водою є хибною: корені, що утворяться або зламаються, або засохнуть, через що цибулина втратить життєздатність. Проте проведення прогріву, замочування у день висадки є необхідним агроприйомом.

Зазвичай досвідчені гладіолусоводи готують ділянки під садіння з осені: проводять глибоку оранку або вскопку із внесенням перегною. Невеличка порада: обирайте місце подалі від великих фруктових дерев та винограду, оскільки їхні корені пригнічують ріст гладіолусів, а відповідно, й цвітіння. Також важливо, аби у попередників не було інших цибулинних родичів.

Гладіолусам не подобається підживлення свіжим коров’ячим гноєм, а ось якщо є свіжий кінський, то це дуже цінне добриво, яке можна використовувати безпосередньо при садінні, особливо діток.

Якщо готуємо ділянку під садіння навесні, то достатньо використовувати нітроамофоску, а решту необхідних добрив вносити протягом вегетації.

Цибулини можна висаджувати, коли грунт на глибині 10 см прогріється до +10оС.

Діток зазвичай саджають до або одночасно із бульбоцибулинами, але окремою грядкою. Чим довшим періодом росту ви зможете забезпечити діток, тим більшими наростуть бульбоцибулини. Тобто, саджайте у грунт діток раніше, а викопуйте пізніше, ніж цибулини.

Ольга ДИВЛЯШ, голова громадської організації «Гладіолуси без кордонів».

м. Кропивницький.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине