No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаОбережно! Садове шахрайство

Обережно! Садове шахрайство

Я уже застерігав читачів від різних неприємних ситуацій, які нам підкидають шахраї та аферисти час від часу. Буквально за останні кілька місяців у різних групах соціальних мереж та електронних дошках оголошень з’явились пропозиції, від яких важко відмовитись.      Ведмежий горіх Великий попит останнім часом спостерігається на саджанці сортового фундука, особливо щепленого на деревовидній ліщині […]

Я уже застерігав читачів від різних неприємних ситуацій, які нам підкидають шахраї та аферисти час від часу. Буквально за останні кілька місяців у різних групах соціальних мереж та електронних дошках оголошень з’явились пропозиції, від яких важко відмовитись.

    

Ведмежий горіх

Великий попит останнім часом спостерігається на саджанці сортового фундука, особливо щепленого на деревовидній ліщині — так званому, ведмежому горіхові. Через високу вартість щеплених саджанців, люди прагнуть купити підщепу ведмежого горіха для практикування на місці у своєму саду. Охочих багато, а пропозицій дуже мало. Цим і користаються аферисти.

Мені телефонують багато людей з проханням розповісти, як саме виглядає цей вид ліщини, головна проблема — через брак інформації. З розповідей ошуканих, вони отримували посилки з ліщиною звичайною. І це не найгірший з випадків. Траплялося, що у посилці були сіянці грабу, ясеня…

Саджанці ведмежого горіха легко відрізнити від усіх інших за характерною пробкоподібною корою світлого, майже білого кольору.

    

Морозостійка фісташка

Ще одна афера останніх місяців — морозостійка фісташка. Саджанці та насіння пропонують в Україні, Росії та Чехії. Можливо, цей перелік країн набагато ширший, я помітив лише трьох. Кому не хочеться виростити у себе в саду такий високоврожайний горіховий делікатес? Вражає і те, що горе-продавці навіть не намагаються почитати інформацію про культуру, яку продають. Пропонують одне дерево, хоча для плодоношення потрібно як мінімум два — жіноче та чоловіче. Фісташка — рослина дводомна. Щодо морозостійкості. Так, окремі екземпляри можуть витримувати морози до -30оС. Але за умови, що річна сума активних температур буде не менше 4000, оптимальний варіант 4500. Тож про цю культуру в Україні говорити ще зарано, але ж дуже хочеться…

     

Кімнатне ківі

Не можу обійти новий виток у рекламі — кімнатне ківі. До 100 пропозицій вже є у Росії та чимало і у нас в Україні. Пропонуються і насіння, і саджанці. Дивлячись на фото, мало хто відмовиться від такого дива на своєму підвіконні. Зацікавило воно і мене. Досить довго не міг знайти походження цього фото. Все стало на своє місце, коли на одному з японських сайтів знайшов детальну інформацію по вирощуванню саджанців ківі у стилі «Бонсай». Там покроково пояснюють, як щепити на молоді сіянці живці з 3-квітковими бруньками з плодоносних ліан. Далі, як брати квітку-запилювач з чоловічої рослини ківі та запилювати жіночу на прищепленому саджанці. І ось, така краса на підвіконні. До речі, на тому ж сайті є багато фото, де чітко видно місце щеплення.

Після збору врожаю жіночий саджанець рекомендують висадити в сад. Повторного врожаю такий саджанець на вікні не дасть через свої біологічні особливості. Протягом кількох років на ньому будуть закладатися лише ростові бруньки.

В’ячеслав ФРАНЦІШКО, садівник-ескпериментатор, м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине