No menu items!
Вторник, 16 апреля, 2024
ГлавнаяДачаГібриди вишні та черешні - на піку популярності в Україні

Гібриди вишні та черешні — на піку популярності в Україні

«Нещодавно зустріла в Інтернеті інформацію про гібрид вишні та черешні – дюк. Він мене дуже зацікавив своєю врожайністю, морозостійкістю, розміром плодів. Пишуть, що плоди у гібридів більші за розміром, аніж у звичайної вишні, та ще й дуже солодкі. Проте сусід переконує, що дюк – це просто вдала реклама. Хотілося б отримати відповідь від професіонала. Г.В. […]

«Нещодавно зустріла в Інтернеті інформацію про гібрид вишні та черешні – дюк. Він мене дуже зацікавив своєю врожайністю, морозостійкістю, розміром плодів. Пишуть, що плоди у гібридів більші за розміром, аніж у звичайної вишні, та ще й дуже солодкі. Проте сусід переконує, що дюк – це просто вдала реклама. Хотілося б отримати відповідь від професіонала.

Г.В. ДОРОГАНЬ. Миколаївська область«.

Дюки, дійсно, мають кращі показники, ніж у вишень за смаковими якостями, врожайністю, великоплідністю та стійкістю проти грибкових захворювань. Ці гібриди — не новина у садівництві. Вони мали користувалися попитом ще у XVII та XVIII століттях. На даний час вдалося зберегти кілька зразків тих часів. Так звана Клепарська вишня зі Львівщини та зразок дюка з Придністровської зони.

Можу сказати з впевненістю, що лідером у селекції гібридів вишні з черешнею є Україна. Найкращими у цьому ряду сортів можна назвати Зустріч (селекції родини Туровцевих) та сорти Ксенія і Чудо-вишня (селекції Л. І. Тараненко). З легкої руки Лілії Іванівни з’явилось чимало відомих сортів, але мало хто знає, що на рахунку Л.І. Тараненко було ще декілька форм вишень з білою ягодою. Аналогів у світі до цих пір немає. Тодішня влада не підтримала селекціонера, визнавши такі зразки непотрібними. І лише завдяки любителям нетрадиційних культур вдалося зберегти, на жаль, тільки один зразок білої вишні. Після смерті видатної селекціонерки Л.І. Тараненко було вирішено назвати цю вишню на її честь — «Лілія».

Найкращі запилювачі для дюків черешні Дрогана жовта і Валерій Чкалов. Отож, якщо маєте бажання вирощувати гібрид вишні та черешні – вперед. Головне, придбати якісний саджанець саме дюка, а не звичайнісінької вишні чи черешні.

В’ячеслав Станіславович ФРАНЦІШКО, садівник-експериментатор, ​м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине