No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаУ іванофранківця плодоносить великий інжирний сад

У іванофранківця плодоносить великий інжирний сад

Серед усіх екзотичних рослин інжир — найпростіший у вирощуванні, скороплідний, дає два врожаї за сезон і найважливіше — не уражується хворобами. Ще, смоківницю називають деревом достатку і плодючості. Напевно тому, ця Біблійна рослина за гороскопом належить підприємцям.      Допоможе поповнити бюджет І все-таки запорука успіху — належний і правильний догляд, підбір сортів відповідно до місцевості вирощування. Інжир […]

Серед усіх екзотичних рослин інжир — найпростіший у вирощуванні, скороплідний, дає два врожаї за сезон і найважливіше — не уражується хворобами. Ще, смоківницю називають деревом достатку і плодючості. Напевно тому, ця Біблійна рослина за гороскопом належить підприємцям.

    

Допоможе поповнити бюджет

І все-таки запорука успіху — належний і правильний догляд, підбір сортів відповідно до місцевості вирощування. Інжир поки що не вирощується в Україні в промислових масштабах, фермерських і індивідуальних господарствах, передусім через укриття на зиму (процес дуже трудомісткий). Переважно його плекають садівники-аматори для власних потреб. Але час минає, клімат змінюється в бік потепління і, можливо, знайдуться сміливці, які поряд з виноградом будуть вирощувати і укривний інжир. Враховуючи ціну і дефіцит справжніх, якісних, свіжих і сушених (не заморських) плодів на ринку, це може бути прибуткова справа і суттєве доповнення до сімейного бюджету.

Найкраще для вирощування цієї культури у великій кількості підходять південні області, особливо причорноморські. Вибір сортів для посадки у відкритій землі має вирішальне значення. Перш за все потрібно віддавати перевагу надраннім, раннім і середньораннім, таким як Фіг бланш, Поморійський, Сірий ранній, Фіолетовий, Далматський, Брунсвік та ін. Ці сорти за сприятливих погодних умов і правильного догляду можуть дати хороший урожай. Кожен сорт має свої переваги: різні смакові якості, цукристість, кислотність, колір м’якоті, присмак молочного соку, а також розмір, форму і колір плодів. 

   

Головне — перспективний сорт

БІЛИЙ АДРІАТИЧНИЙ — один із найбільш популярних і розповсюджених сортів, завезений в 1901 році з Франції. В умовах Прикарпаття дозріває у вересні-жовтні, дуже врожайний. Для скорішого дозрівання плодів я проводжу зелені операції на кущі — видаляю поросль, проріджую крону, роблю чеканку на всіх гілках. Основний захід — нормування врожаю. На плодоносних пагонах залишаю по 3-6 найбільших плодів, решту видаляю. На цьому етапі важливим є підживлення фосфорними і калійними добривами, витяжкою з попелу як по листю, так і під кущ. При загрозі нічних заморозків рослину вкриваю.

Перший урожай у сорта Білий адріатичний мало виражений. У серпні можуть дозріти поодинокі плоди. Кущі широкі розкидисті, листя п’ятилопатеве, середнього розміру і правильної форми. Плоди до 5 см, овальні з короткою ніжкою і шийкою, світлі, жовто-зеленого кольору, вагою до 50 г. М’якоть рожево-червона, густа, желеподібна, з високим вмістом цукру. В деяких плодах відчувається присмак молочного соку. Шкірочка ніжна, вчасно не зірвані плоди, особливо за дощової погоди, можуть загнивати і опадати. Сорт підходить для споживання у свіжому вигляді, переробки і сушки.

СІРИЙ РАННІЙ. Цей сорт теж завезений з Франції у 1901 році, самоплідний, дає два врожаї. Кущ сильнорослий, має багато порослі. Жирові і скелетні пагони товсті, світлі, зелено-коричневі, з невеликим сірим нальотом, блискучі, легко опушені. Листя велике, широке, з товстими черешками, три- і рідше п’ятилопатеве, темно-зелене, жорстке, знизу опушене, сіро-зелене. Ці дані характерні тільки для сорту Сірий ранній.

Плоди на Прикарпатті починають дозрівати в серпні. Перші вагою до 50 г і більше, округлі, асиметричні, широко-грушоподібні, з сильно вираженим восковим нальотом, що придає їм сіруватого забарвлення. Шкірочка щільна, м’якоть рожева, з великим вмістом цукру. Плоди другого врожаю менші за розміром, більш видовжені, грушоподібної форми. Для швидшого і кращого достигання плодів проводжу зелені операції і нормування врожаю.

Описана характеристика сортів, котрі підходять для вирощування на Прикарпатті. Кожен регіон України має свої особливості і тому можна вносити корективи щодо підбору сортів і агротехніки.

Вирощування інжиру в контейнерах має свої переваги і особливості. Якщо виникнуть запитання, пишіть, телефонуйте. Залюбки поділюсь своїм досвідом.

Богдан Михайлович ГАМОРАК, садівник-експериментатор.
м. Тлумач Івано-Франківської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине