No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНайсмачніша диня в Україні

Найсмачніша диня в Україні

Шановні колеги-городники, хочу поділитися з вами досвідом вирощування ще однієї дуже смачної городньої культури — дині сорту Цукерочка, яку я культивую ось вже шість років. Зрозуміло, що диня — теплолюбна рослина, яку вирощують переважно на півдні нашої країни. Для степової зони це традиційна рослина, оскільки на заході, сході і, особливо, на півночі України літо частенько […]

Шановні колеги-городники, хочу поділитися з вами досвідом вирощування ще однієї дуже смачної городньої культури — дині сорту Цукерочка, яку я культивую ось вже шість років. Зрозуміло, що диня — теплолюбна рослина, яку вирощують переважно на півдні нашої країни. Для степової зони це традиційна рослина, оскільки на заході, сході і, особливо, на півночі України літо частенько виявляється для неї занадто коротким, а сонце недостатньо гарячим. Тому дині не встигають як слід дозріти і наповнитися соком.

Можна смакувати зі шкірочкою

Але це зовсім не стосується сорту Цукерочка, який виведений селекціонерами Китаю і підходить для вирощування в усіх областях нашої країни. Побачивши плоди цієї дині, дійсно розумієш: досконалості немає меж.
Вони округло-овальної форми, яскраво-жовтого кольору (у біологічній стиглості). Ця рослина зі слабким галуженням, на одному батогу зав’язується 5-6 плодів, маса кожного до 1 кг.

За смаком плоди — як цукерочка, можна куштувати навіть зі шкірочкою.
Окрім високої врожайності, прекрасного зовнішнього вигляду, ця диня має ще і соковитий м’якуш, дуже ароматна і солодка, наче мед. У ній міститься близько 20% цукру, а також каротин, різні вітаміни, мінеральні солі, рослинні жири. З плодів можна готувати смачні цукати, варення, оригінальні маринади, вживати їх свіжими разом зі шкіркою, яка тоненька і м’яка.

Шкідниками не уражується

Отримати хороший урожай дині цього сорту зовсім нескладно, це цілком під силу навіть недосвідченому городникові.

Під час зростання дині я не застосовую ніяких хімікатів, адже ні шкідниками, ні хворобами ця рослина не вражається, що дуже важливо. Можливо тому, що цей сорт у нас відносно новий і шкідники ще не розкуштували його.
А вирощується Цукерочка майже так само, як і огірки. Перед посівом насіння протравлюю в слабкому розчині марганцівки впродовж години, злегка промиваю. Загорнувши їх в тканину, замочую у воді і витримую до появи паростків. Стежу, щоб тканина була завжди вологою. Висіваю в добре прогрітий грунт на глибину 1-1,5 см, на відстані 70-80 см один від одного. Ширина міжрядь — 90-100 см Подальший догляд — це своєчасні просапування, періодичні поливи (зазвичай, лише при сухій погоді), підгортання, внесення добрив.

Як і усі гарбузові, диня віддає перевагу родючим ґрунтам. Тому восени я вношу перегній: 15-20 кг на 1 м2. Рано навесні грунт треба розпушити граблями (чи боронами) і до моменту посіву підтримувати його в чистому, розпушеному стані.

Цукерочка — невередлива, чудово почуває себе навіть в посушливе літо і не вимагає багато вологи. Проте в умовах затяжних дощів, особливо під час дозрівання плодів, можливе, деяке зниження рівня цукристості, тобто дині можуть бути не надто солодкими.

Розсада пришвидшить дозрівання

Для отримання плодів у більш ранні терміни диню можна вирощувати розсадним способом. Для цього насіння висівають в торфо-перегнійні або перегнійно-дернові горщики розміром 10х10 см, ставлять їх в парник або теплицю. Після висіву насіння в горщики їх поливають теплою водою.
Температуру в парнику підтримують на рівні 26-28оС. Потім упродовж чотирьох днів (з метою гартування молодих рослин) температуру знижують до 15-17оС вдень і до 12-14оС вночі. А пізніше підтримують на рівні 19-20оС — в сонячні дні, 17-19оС — в хмарні, 14оС — вночі.

Розсаду висаджують в грунт, коли стабілізується погода і мине загроза заморозків. Висаджують розсаду в глибокі ямки, вливаючи в них по 0,5-1 л води. При цьому горщики повинні знаходитися на 2-3 см нижче поверхні грунту.

Схема посадки така ж, як і при посіві насінням. Після висадки розсади її відразу ж прикривають плівкою, яку натягують на дротяні дуги, встановлені над рядами. Роблять це так, щоб утворився тунель заввишки 10-15 см і шириною 20-40 см. Краї плівки присипають землею. Якщо під цим укриттям температура підвищується до 40-50оС, плівку з одного боку підводять. Такий поверхневий захист залишають до тих пір, поки не встановиться тепла погода (18-20оС), а потім вже знімають.

Ароматна диня сорту Цукерочка — прекрасні ласощі для дітей. Не залишаться байдужими до неї і дорослі. Сподіваюсь, вона посяде гідне місце на городах овочівників-аматорів по усій території України і навіть за її межами.

Вирощуйте цю диню — не пошкодуєте.

Раніше ми розповідали про інши сорта динь.

Петро Філіпчук, городник-експериментатор. м. Коломия Івано-Франківської області. 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине